Rooien van bomen

Vermeer Boomtechniek (Gecertificeerd European Tree Worker) kan voor u bomen rooien vanaf de grond, klimmend, met behulp van hoogwerker en/of telescoopkraan / verreiker.

Wij doen er alles aan om bomen zo gezond mogelijk te houden en indien mogelijk zo lang mogelijk te behouden. Helaas is dit niet altijd mogelijk.
Net als ieder levend organisme hebben bomen ook niet het eeuwige leven. Zowel bij dode- als zieke bomen kan dit een gevaar opleveren voor de veiligheid van de omgeving. Onder andere met een VTA-controle kan dit worden vastgesteld. In andere gevallen moeten bomen plaats maken bouwprojecten of wordt de boom te groot (zowel boven- als ondergronds) voor de plek waar hij staat. En soms willen we gewoon een nieuwe open tuin waar geen grote boom in staat.
Al deze punten kunnen redenen zijn om een boom te rooien.

Het rooien of vellen van bomen kunnen we via verschillende technieken doen:

Vellen vanaf de grond

Indien een boom in vrije ruimte staat, is er een mogelijkheid om de boom vanaf de grond te rooien. Hij kan dan namelijk vrij vallen.

De boom kan gecontroleerd naar de grond worden gebracht door zaagtechnieken en eventueel het aanbrengen van wiggen en lieren.

Na velling kan de boom dan direct in stukken gezaagd worden.


Afbreken met klimtechnieken

Een boom afbreken met behulp van klimtechnieken is noodzakelijk bijvoorbeeld in achtertuinen of locaties waar de boom niet kan vallen en de boom gecontroleerd gedemonteerd moet worden. Ook op het moment dat de boom niet bereikbaar is met een hoogwerker kunnen klimtechnieken worden toegepast.

De boom wordt stukje voor stukje afgebroken en veilig naar de grond gebracht. Hiervoor is een grondman aanwezig die met behulp van afvangtechnieken de tak rustig naar de grond kan begeleiden en zorgen dat er geen schade kan ontstaan aan de omgeving.

.


Afbreken met hoogwerker

Mocht er de mogelijkheid zijn een hoogwerker in stelling te brengen dan heeft dit de voorkeur boven klimtechnieken. Met een hoogwerker kan een boom snel, veilig en gecontroleerd worden afgebroken op lastige locaties.


Afbreken met behulp van zwaar materieel

Een telescoopkraan of een verreiker kan worden ingezet bij grote bomen waar een hoogwerker niet afdoende is, vanwege bijvoorbeeld grootte, locatie of moeilijke afvoermogelijkheden.

De boom kan in grote stukken direct weggetild worden waardoor er op locatie geen afval komt te liggen.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een moeilijk bereikbare locatie of een binnentuin waar houtafval moeilijk tot niet afgevoerd kan worden.

Bij veel velwerk kan er gebruik gemaakt worden van een mobiele kraan met sorteerknijper. Dit gebeurt bij grote stukken grond waar een kraan ook toegang tot heeft. Deze kan complete bomen meteen wegdraaien en sorteren.


Stobben verwijderen

Nadat de boom verwijderd is ofwel als een boom al eerder verwijderd is, kan het laatste stamstuk inclusief de wortelaanzet (stobben) verwijderd worden. De meest efficiënte manier hiervoor is door het wegfrezen van deze stobben middels een stobbenfrees. Hiermee worden de laatste resten verpulverd tot ongeveer 40 cm onder het maaiveld. De rest rot in de loop van een zeer korte tijd weg.


Takhout versnipperen

versnipperaar

Wij beschikken over een kleine, maar krachtige mobiele hakselaar die takken tot 15 cm kan versnipperen. Met een wielbasis van 88 cm kan hij in de meeste gevallen in de tuin gebruikt worden.

Het versnipperde hout kan achterblijven en verspreid worden in de borders als bodembedekking wat bijdraagt aan een goede bodemcultuur. Ook zorgt het ervoor dat de grond het vocht beter vast houdt.

Wilt u het versnipperde hout niet in uw tuin, dan kunt u er ook voor kiezen om het versnipperde takhout door ons te laten afvoeren.


Contact

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben neem gerust contact met ons op via het contactformulier of via e-mail.